Praktisk information till nya familjer

Foto: Claudia Fried Foto: Claudia Fried

Välkommen till oss på Södra Jordbos förskolor!

När ni har fått plats hos oss tar vi i kontakt med er och bokar in ett inskolningssamtal. Syftet är att vi vill lära känna er föräldrar och ni ska lära känna oss pedagoger. Under inskolningssamtalet får ni som föräldrar möjlighet att ställa frågor och informera om ert barn. Vi ger lite praktisk information som kan vara bra för er som föräldrar att veta. Om ni är i behov av tolk meddela oss i god tid så att vi kan boka en.

Föräldraaktiv inskolning

Under ditt barns första tre dagar är du som förälder med ditt barn och lär känna de andra barnen samt pedagoger och verksamhet. DU är länken mellan hemmet och förskolan!

Under inskolningen får ni se hur förskolans dagliga aktiviteter och rutiner fungerar och ni har chans att fråga pedagoger om det ni undrar över.

Barnet skolas in till ett sammanhang och blir en del av en grupp, en grupp där miljö, material, pedagoger och kompisar tillsammans ska skapa trygghet för ditt barn.

Om det är möjligt rekommenderar vi att ditt barn går lite kortare dagar under en period efter inskolningen för att skillnaden mellan att vara hemma med dig som förälder och dagarna på förskolan inte ska bli för stor.

Måltider

Vi serverar frukost, lunch och mellanmål. Dessutom äter vi frukt både på förmiddag och eftermiddag.

Om ert barn behöver specialkost lämna in ett läkarintyg så att köket får information.

Barnkort och vistelsetider

Varje barn har ett dokument som kallas barnkort. Där skriver ni in era kontaktuppgifter, adress, telefonnummer till hem, arbetsplats eller skola, och om barnet har allergier.

Era vistelsetider ska ni registrera i appen Tempus Hemma.

Om ni byter telefonnummer eller adress ska ni registrera det i Haninge kommuns e-tjänst och meddela oss omgående!

Barn till föräldralediga eller arbetslösa kan välja att vara på förskolan:

• Måndag–fredag klockan 8.00–14.00

eller:

• Måndag - torsdag klockan 8.00–15.30 och vara ledig på fredagar.

Kläder

Barnet behöver ha kläder efter väder och gott om extrakläder ifall barnet behöver byta under dagen. Tänk på att välja kläder som ni inte är rädda om, då ditt barn kommer få möjligheten att undersöka material som målarfärg och lera.

Frånvaro och sjukdom

Om ert barn är sjukt eller ledigt är det viktigt att ni meddelar förskolan senast klockan 8.00 för planering av verksamhet och hur mycket mat som ska serveras. Detta görs i appen Tempus Hemma. Meddela även när ni beräknar att ert barn kommer vara tillbaka.

Om barnet blir sjuk eller vi upplever att barnet inte orkar med verksamheten ringer vi och meddelar er föräldrar. Barnet är sedan välkommen tillbaka när hen är pigg nog för att klara av alla aktiviteter både inne och ute.

Arbetsplatsträffar, planeringsdagar och familjeträffar

APT (arbetsplatsträff)

En gång i månaden, förskolan stänger klockan 16.00. Om ert barn behöver omsorg ska det mailas till förskolans samordnare, se kalendarium på förskolan samt information på Unikum.

Planeringsdagar

Fem dagar per år har förskolorna stängt för planering och utvärdering. Vi erbjuder då plats i annat område för de som inte kan lösa omsorg på annat sätt.

Jul- och sommarsammanslagning

Under jul och sommar samarbetar förskolorna i förskoleområdet på en och samma förskola.

Hösten

Kulturfest, luciafirande.

Våren

Familjeträff, vårfest och avslutningsmiddag för de barn som ska börja förskoleklass.

Utvecklingssamtal

Vi erbjuder utvecklingssamtal en gång per läsår, då vi har en dialog kring ditt barns utveckling och lärande.

Senast uppdaterad: 4 september 2020